Gå til sidens hovedinnhold

TIL-Hansson fikk ikke karantene – men det får dommer Sandmoen

Meide ned Bjørn Helge Riise, men slapp med gult.

Artikkelen er over 6 år gammel

Må ta pause etter at han ikke viste ut TILs svenske midtbanespiller.

Dommer Brage Sandmoen skal ikke dømme kommende helgs eliteserierunde. Det bekrefter han selv overfor Nettavisen.

– Jeg synes det er greit å få en pause nå og puste ut litt. Gjør man en dårlig prestasjon er det ut av laget, sånn er det. Og det er greit, sier Sandmoen til Nettavisen.

Pausen kommer som følge av det manglende røde kortet til Marcus Hansson på Alfheim søndag.

Hansson skadet Bjørn Helge Riise med en voldsom takling, men ble bare belønnet med et kontroversielt gult kort.

  • SE TAKLINGEN HER:

    Meide ned Bjørn Helge Riise, men slapp med gult.

Ba om dommerkarantene

I etterkant har Sandmoen fått voldsom kritikk fra flere hold. Bjørn Helge Riises ikke ukjente storebror John Arne kjørte en hel Twitter-kampanje rundt saken, og i TV2-studio var ikke Jesper Mathisen nådig.

– Dommerne står jo og snakker før hver sesong om at de skal slå ned på sånne taklinger, så skjer det aldri. Hvis ikke du kan dømme rødt kort på det, skjønner du ingenting av fotball. Dommeren burde få karantene i flere kamper for å ikke klare å se at det er rødt kort, sa Mathisen på TV 2s Fotballkveld.

Sandmoen forstår at kritikken kommer, og påpeker flere ganger at han tar innover seg tilbakemeldingene på at han gjorde en for dårlig jobb.

– Jeg oppfattet situasjonen der og da som en hensynsløs takling, og at Riise ble feid overende. Jeg ser situasjonen godt, men fra min posisjon er det ikke umiddelbart klart at det er rødt kort. Men når jeg ser situasjonen etterpå, ser jeg at jeg gjør en feilvurdering. Det er vanskelig, men sånne ting skal vi få med oss, innrømmer Sandmoen.

Dommersjef Terje Hauge har hatt et møte med et fagutvalg og kikket på situasjonen på Alfheim. Der kom de frem til at Sandmoen gjorde feil.

– Vi har konkludert med at det er et rødt kort. Det er for så vidt ikke så overraskende. Men vi ser at kriteriene er på plass for at dette er et alvorlig brudd på spillereglene, sier Hauge til Nettavisen.

– Vanskelig linje

I etterkant av eliteserierunden ble det på Fotballkveld heftig debattert om hva slags linje dommerne i Tippeligaen legger seg på.

I kampen mellom Sandefjord og Sarpsborg ble Sarpsborg-spiller Henrik Ojamaa utvist for en takling som flere mener er langt fra så stygg som Hanssons takling på Riise.

Ole Martin Årst mente blant annet at «det er umulig for spillerne å vite hva som er rødt kort og hva som ikke er rødt kort».

Sandmoen forstår problematikken.

– Retningslinjene og reglene ligger der, og de prøver alle dommere å etterleve så likt som mulig. Og vi jobber knallhardt for å få det til. På alle samlinger og kurs er det fokus på situasjoner og hvordan vi skal forholde oss riktig til retningslinjene. Men kampsituasjonen påvirkes ut fra hvor man står i henhold til situasjonen, hvor man er plassert. Det er så mange faktorer som spiller inn, og vi prøver så godt vi kan å få til en lik håndheving av praksis. Utpå banen ser vi situasjoner i ulik setting, og det er vanskelig å få til en 100 prosent lik fortolkning. Men det er det vi jobber hardt for, sier Sandmoen.

John Arne Riise valgte også å melde seg på i debatten. 

– Rett og slett skandale! Hvis dommeren ikke slår ned på slike taklinger er det mange karrierer som er i fare, skrev Riise på Twitter om taklingen på broren.

– Som regel treffer vi

Sandmoen lover at alle dommere gjør sitt beste for å beskytte spillerne.

– Men vi har aldri helt kontroll over hvordan man er plassert og ser de ulike situasjonene. Det er veldig stor forskjell på å bedømme situasjoner på banen og på video i ettertid. Sånn er det også for oss dommere. Men vi skal være flinke til å avdekke situasjonene og bruke kriterier for hva som kjennetegner taklinger som skal gi gult kort og hva som kjennetegner taklinger som skal gi rødt. Som regel treffer vi, men av og til bommer vi, sier Sandmoen.

Terje Hauge understreker at han fortsatt har tillit til Sandmoen.

– Brage har vært i Tippeligaen i X antall år og har prestert meget bra over lang tid. Vi har ingen grunn til å tvile på Brages kvaliteter. Denne situasjonen var uheldig, men sånn er det av og til, sier Hauge.

PS! Sandmoen skal ikke dømme til helgen, men han er satt opp som fjerdedommer i kampen mellom Strømsgodset og Sandefjord på Marienlyst.

 

Kommentarer til denne saken