- Billettinntektene til Alfheim bør gå til vedlikehold

Artikkelen er over 5 år gammel

Jan Blomseth mener billettinntektene bør kunne finansiere en oppgradering av Alfheim svømmehall.

DEL

- Jeg synes det er naturlig at inntektene til Alfheim går til å vedlikeholde svømmehallen. Det er tydelig at de ikke er brukt slik til nå.

Det sier Frps toppkandidat i Tromsø, Jan Blomseth. Han melder seg dermed på i debatten om hva som skal skje med Tromsøs nedslitte, men elskede Alfheim. De siste dagene har engasjementet vært stort på sosiale medier etter at Nordlys skrev om tilstanden på svømmehallen. Mange års forfall har gjort at anlegget trenger oppgradering for 70-90 millioner kroner.

Les også: Badeperle har gått for lut og kaldt vann

Les også: - Et svik mot arkitekten

Låneopptak

Nå foreslår Jan Blomseth at man bør vurdere å bruke billettinntektene fra Alfheim til å finansiere et lån som kan gå til oppussing av svømmehallen.

- Dersom billettsalget genererer en så stor inntekt at Alfheim selv kunne bære en lånekostnad, så bør man vurdere det, sier Blomseth.

Han anslår at et lån på 70 millioner kroner koster rundt 3,5 millioner kroner årlig i renter og avdrag.

Nordlys fikk søndag ettermiddag ikke tak i driftsansvarlig ved Alfheim som kunne opplyse om årlige billettinntekter. Men en oversikt fra 2008 viste at inntektene fra kommunens svømmehaller da beløp seg til 2,25 millioner kroner. I tillegg hadde kommunen inntekter på 2,6 millioner fra salgs/leievirksomhet. Disse inntektene stammer i hovedsak fra treningssenteret ved Alfheim.

Selvbærende

Jan Blomseth har tidligere gått ut mot planene om badelandet på Templarheimen, som han mener vil bli et kostnadssluk for kommunen.

Frp sitter samtidig i byråd, og støtter der planene om det nye svømmeanlegget.

- Mener du Alfheim bør pusses opp selv om det kommer et badeland på Templarheimen?

- Ja, det ser jeg ingen problemer med. Min mening er at et badeanlegg må være selvbærende. Alfheim kunne bli omgjort til et kommunalt AS som står fritt til å bruke egne inntekter, mener Blomseth.

Han advarer samtidig om at kommunen står foran en kostnadsbombe det foreløpig ikke er tatt høyde for i kommunale budsjetter.

- Vi hadde et driftsunderskudd på 82 millioner i fjor. Så kommer Otium med finanskostnader på 50-60 millioner i året. I tillegg har badelandet 30 millioner årlig i finanskostnader. Det blir 170 millioner kroner - og hvor skal de tas fra?

- God idé

Fungerende byrådsleder Kristoffer Kanestrøm (Frp) synes partifellens innspill om Alfheim er interessant.

- Det høres ut som en god idé, og det er en interessant tanke å vurdere.

Samtidig mener han det planlagte badeanlegget til totalt rundt 600 millioner på Templarheimen må bygges.

- Husk at kommunen bare skal betale 350 millioner - resten er spillemidler og RDA-midler. Derfor blir dette en så god pakke, og det viktigste er at befolkningen har et godt svømmetilbud.   

Artikkeltags