Gå til sidens hovedinnhold

Oteren Pia var full av lus og livredd vann. Nå skal hun bli kjendis

Artikkelen er over 4 år gammel

Oteren Pia ble reddet av familien på Hillesøy. Nå venter en ny tilværelse i luksuriøse omgivelser i Ålesund.

Livshistorien til oterjenta Pia starter på Sommarøy  i september. Da blir hun funnet av fastboende ved hybelhuset , som forsøkte å holde liv i henne, ved å gi henne mat.

- De som fant henne lurte på om jeg ikke kunne se på henne, siden jeg har fostret opp en oter før. Selv var jeg ikke hjemme da hun ble funnet, men mannen og datteren min dro bort for å se, forteller Heidi Mari Fredriksen.

Da hun kom hjem, hadde oteren allerede flyttet inn sammen med familien. Og Heidi tok igjen jobben som otermamma.

- Hun var veldig sulten og dehydrert til å begynne med. Hun var også full av lus og utøy, og så ikke godt ut. Vi ga henne flaske med kattemelkerstatning, og matet henne med både kattemat og vom hundemat. I tillegg fikk hun krabbe, skjell og kråkeboller, forteller hun.

Litt vemodig

Den forrige oteren Heidi og familien fostrert opp, viste seg å være alvorlig syk. Han hadde deformert hjerte, og ble til slutt avlivet av dyrlegen. Men før sykdommen ble oppdaget, hadde Heidi så smått begynt å tenke på et fremtidig hjem.

- Jeg ringte rundt til dyreparker og hørte om noen ville ha en oter. I Lofoten hadde de allerede tatt i mot en, som senere havnet i Atlanterhavsparken i Ålesund. Da jeg kom i kontakt med dem, takket de heldigvis ja til en oter til, sier hun.

Tirsdag ble oteren hentet hos familien på Hillesøy, og nå venter den lange ferden med bil til Ålesund.

- Det er litt vemodig, men samtidig helt greit. Det er ikke naturlig for en oter å bo i et hjem med to huskyer, hester, rotter og kaniner, sier Fredriksen.

Fulltidsjobb

Livet som otermamma var også i ferd med å bli litt mer hektisk enn hun hadde sett for seg.

- Det er en fulltidsjobb! Hun er høyt og lavt, og ekstremt aktiv. Hun roter i skuffer og skap, og drar med seg ting rundt. Det er stor forskjell fra den forrige oteren vi hadde, så da hun ble kvitt lus og utøy, skjønte vi fort at hun ellers var frisk, sier Fredriksen.

Driftsleder ved Atlanterhavsparken, Rune Veiseth, skryter av jobben som Heidi og familien har lagt ned i Pia.

- Hun er tatt vare på nesten som en unge, og har vært en del av familien. Hun er i godt hold, både livlig og kraftig. Hun som har stelt med henne er flink med dyr, så hun har vært i trygge hender, sier Veiseth.

Luksusliv i nytt basseng

I Ålesund er Pias nye hjem - et digert utendørs basseng - snart ferdigstilt. Her skal hun boltre seg sammen med to andre hunn-otere, og nyte kjendistilværelsen i parken.

- Bassenget er 60-70 meter langt tvers over, så det er god plass til dem. Alle tre er hunner, og det er en drømmesituasjon. Da unngår vi rivalisering, og at de går løs på hverandre. En kjønnsmoden hanne tror jeg ikke ville vært så enkel å ha, sier Veiseth.

Med bare hunner, unngår man også at det blir barn, som kan utløse full krig i bassenget. Veiseth håper alle tre vil finne seg godt til rette, selv om Pia og samboeren fra Lofoten starter naboskapet med å kjefte litt på hverandre.

- Vi håper at de vil trives sammen, og satser på å få bassenget i drift ganske snart. Straks det er ferdig, flytter de inn, sier han.

 

Hadde vannskrekk

Ifølge Heidi Mari Fredriksen hadde pia et noe uvanlig problem da hun først flyttet inn hos familien.

- Hun var livredd vann, og ville ikke i vannet den første tiden. Det er jo veldig spesielt for en oter, og vi har vel tenkt på at det er derfor hun ble forlatt av moren, sier hun.

Nå er vannskrekken historie, og Pia trives i sitt rette element. I sommer tenker Fredriksen og familien å dra på besøk til Ålesund, for å hilse på.

- Vi har snakket om å ta oss en tur, og planlegger å kjøre nedover en tur i sommer. Da er vi spent på å se hvordan hun har det, og om hun kjenner igjen stemmene våre, sier Fredriksen.

Kommentarer til denne saken