Zoo lenge det er liv

Artikkelen er over 16 år gammel

I 22 år har ivrige Zoo-fans lengtet etter å få se dette bildet: Ketil Stokkan og Sverri Dahl som jobber med et splitter nytt Zoo-album.

DEL

– Det blir umiskjennelig Zoo, men vi skal opp på et moderne nivå produksjonsmessig. Vi kommer til å bruker moderne teknologi, forklarer Ketil Stokkan.

Når det gjelder popularitet, salgstall, radiospilling er det få nordnorske artister som slår det Zoo gjorde i gullperioden 1978 – 1982. På rekke og rad kom platene Guilty (1978), Noregs heitaste (1979), Z på maken (1980), Gaya (1981) og Shagalai (1982). Hits som Linemor, Si det og ikke minst Evig ung og Vent, ikkje legg på sørget for at herrene Ketil Stokkan, Sverri Dahl, Trond Nyrud, Erling Andersen og Rudi Høynes var Norges hotteste popstjerner. 200.000 plater solgte bandet til sammen, 55.000 nordmenn kjøpte Z på maken mens Gaya gikk ut i 65.000 eksemplarer.

Zoo og Unit Five

I denne perioden knivet Zoo og Unit Five om hvem som var de største popstjernene her i landet. Unit Five har registrert et salgstall på 250.000 plater, og den mest populære var Ængel med skit på vingan som solgte hele 70.000 eksemplarer. Tidligere i år gjorde Unit Five comeback med albumet Langt til Hollywood med Hurtigruta, og i løpet av året skal også Zoo ut med ny plate.

Antakelig helt tilfeldig, men Zoo-keyboardist og vokalist Sverri Dahl bor symbolsk nok i et hus oppkalt etter et annet legendarisk nordnorsk band. 126 er nemlig husnummeret i Evjenvegen i Tomasjord i Tromsø. Denne uka har Ketil Stokkan tatt turen fra Harstad for å jobbe sammen med Sverri i hans hjemmestudio.

– Jeg har savna det makkerforholdet jeg og Sverri hadde, og som var grunnlaget for det beste Zoo gjorde. Vi prøver å finne igjen den gode kjemien vi hadde. Det er noe spesielt med sånne forhold, Jagger/Richards, Lennon/McCartney, Leiber/Stoller og Holland/Dozier/Holland – uten sammenligning for øvrig, sier Ketil Stokkan.

Sug i markedet

Sammen har de to flere nyskrevne låter som de arbeider med, foreløpig på demonivå. Så er planen å samle bandet etter hvert for å spille inn et nytt album som skal nå platebutikkene i løpet av høsten.

– Den skal ut i år. Det er et Zoo-sug i markedet. Vi var ute og spilte i påsken. Sprengte lokaler overalt, og masse folk som ikke kom inn, forteller Ketil.

Ketils favoritter

Album:

1. ZOO: Gaya (1981)
– Det er sånn en bandplate skal lages. Plata er et resultat av et band som jobber sammen, hvert enkelt medlem var med og satte sin signatur på plata. Mye kjærlighet og kjemi.

2. JØRN HOEL: Ubarbert (1982)
– Den skiva likte jeg godt da den kom. Det er baller på Jørn.

3. NØKKEN: Om det ikkje går buss (1982)
– Turid Pedersen var nordnorsk mester på skøyter, og plata likte jeg godt

4. SWAY: Prepare To Be Swayed (1995)
– Frisk, frekk og ung. Jeg husker et motto han hadde: «Det er bare død fisk som følger med strømmen». Det likte jeg.

Låter:

1. ZOO: Vent, ikkje legg på (K.Stokkan)

2. JØRN HOEL: Æ skal bli far

3. NØKKEN: Om det ikkje går buss (B. Vassnes)

4. ESPEN LIND: When Susannah Cries

5. PUSSYCATS: Baby Baby (T.Graff)

6. UNIT FIVE: Polardego (T.Hansen)

Artikkeltags