Slapp sæ laus i CD-hylla

Artikkelen er over 15 år gammel

Du skal lete lenge etter en musikkjournalist i Norge som har sett flere norske artister live enn Kjell Nordeng (54). Men det er ikke det eneste han har gjort for kulturlivet: Han lot sin sønn, Jørg-1 i Tungtvann, trå barneskoene i platebunken sin.

DEL

– Terje må med, sier Jørg-1, og holder opp Terje Nilsens Pop fra 1983.

Poppa Lars nikker. Og mimrer

Blå ballade. Den sto alltid på i bilen da vi kjørte til Lofoten.

Nylig var Jørg-1, Jørgen Nordeng, og Poppa Lars, Lars Audun Sandness i Tungtvann i Tromsø for å varme opp for Morten Abel. Nordlys Lørdag tok gutta med seg på Platebaren Feedback for å plukke nordnorske favorittplater.

Bodøs halvlegendariske visehøvding var også med på Tungtvanns Pøbla, den største hiten fra det forrige albumet Mørketid – med stort hell.

– Han er faktisk med på den siste singelen, Slepp dæ laus, også. Du kan høre at han ligger og brummer i bakgrunnen. Vi hadde ikke tenkt å ha han med nå, det er litt teit å gjenta suksessen liksom. Men så traff vi han i Bodø da vi holdt på med innspillinga til det nye albumet. Han spurte om vi ikke skulle ha han med nå også. Vi var mer sånn Tjaaa...jooo. Så skrev Jørgen et par hooks, også henta vi han dagen etter. Kjørte opp i studio, spilte inn, og kjørte han ned på Paviljongen igjen – pilsen hans hadde ikke rukket å bli varm en gang, forteller Lars.

Forrykende tempo

Slepp dæ laus har ellers fått mest oppmerksomhet i det siste takket være en særdeles vellykket PR-strategi fra plateselskapssjef Christer Falck – full uttelling, alt gikk som planlagt: Store «skandale»-oppslag i VG med sprit og porno som stikkord.

Jørgen blar i cd-ene i et forrykende tempo. Mannen har vært i platesjappe før, men finner ikke helt det han leter etter. Kanskje ikke så rart når han kunne tenke seg å finne såpass obskure ting som Taboo, bandet Bodøs Asa Krogtoft startet etter at 1-2-6 ble nedlagt. Men 1-2-6 sitt store samlealbum, det står i hylla. Jørgen er sjeldent vel bevandret i nordnorsk populærmusikk, mye takket være en oppvekst i farens rikholdige platebunke – noe som har hatt mye så si for at Jørgen er blitt den artisten og tekstforfatteren han er blitt.

– Mange av de beste artistene ga bare ut singler og 7-tommere, sier Jørgen.

– Jeg har ikke så veldig sterkt forhold til nordnorske artister, røper Lars:

– Men jeg ble påtvunget Trygve Hoff under utallige bilturer, husker jeg. Men han er OK. Ellers spilte ho mamma mye Tove Karoline Knutsen og Kine Hellebust i bilen.

Lars finner Halvdan Sivertsen-avdelingen.

– Skal du ikke ha med han Halvdan på lista vår, Jørgen?

– Nei, der kan du snakke om bilmusikk, mener Jørgen.

Samme by som Høyland

Heller ikke Jan Høylands 10.000 røde roser når helt opp, til tross for at Høyland er fra Harstad, samme by som Lars.

– Jeg vil ikke ta i den en gang, jeg vil ikke forbindes med noe sånt. Jeg husker da vi skulle til Syden for første gang, til Bulgaria. Høyland var med samme flyet, det var en sinnssyk opplevelse.

– Farout Fishing er blant våre nordnorske favoritter. De er et band vi har god kontakt med, sier Jørgen som dessverre må konstatere at samtlige utgivelser er utsolgt.

– Jeg husker vi satt på Karlsøy og snakka om hva vi savna i hip hop-musikken. Vi fant ut at det vi savna mest var skikkelige mosh-partier. Mosh er de knallharde gitarriffene i metalmusikken. Så lagde vi en låt til det nye albumet som heter Flamma – og fant ut at det hadde passet perfekt med et mosh-parti på slutten. Da ringte vi Sprocket i Farout Fishing, og dro han i studio.

Jamaica i Nordland

Jørgen har flere, for den gemene hop, ukjente Bodø-band blant sine favoritter, og nevner Cakewalk og Irie Darlings – band som Jørgen strengt tatt er for ung til å ha opplevd, men som han har fått med seg likevel.

– Jeg var ikke gammel nok, men pappa sneik meg inn. Og han tok meg med på kafé for å treffe mange av dem.

Irie Darlings, ledet av Bjørn Jervås, var noe så sjeldent som et reggae-band fra Bodø som til og med dro til Jamaica for å spille inn albumet sitt Xaymaca på 90-tallet. Låta Tribulation var en stor radiohit både i Norge og på Jamaica faktisk.

– Bjørn Jervås har betydd mye for reggae-orienteringa vår, forteller Jørgen.

Jørgen har et sideprosjekt ved siden av Tungtvann, Raggabalder, som spiller dancehall; en partyvennlig symbiose mellom reggae og hip hop.

I dag heter kaller restene av Irie Darlings seg for Manna, og er også med på Tungtvanns album, III: Folket bak Nordavind, som slippes i april.

– Terje Nilsen, Farout Fishing, Manna – vi har faktisk endt opp med å jobbe med de nordnorske favorittene våre, konkluderer Jørgen.

Tungtvanns favorittlister:

Album:

Tungtvann hadde litt tungt for å rangere sine favorittutgivelser, og Jørg-1 og Poppa Lars endte opp med tre skiver på delt første plass og resten på delt fjerde. Favorittlåta er hentet fra reggae-bandet Mannas ennå ikke utgitte album.

1. TERJE NILSEN: Pop (1983)

1. IRIE DARLINGS: Xaymaca (1994)

1. FAROUT FISHING: New Shiva (2001)

4. TERJE NILSEN: Kanskje (1991)

4. FAROUT FISHING: Wipperly Wopperly Eyes (CD-EP) (1992)

4. TRYGVE HOFF: Snart gryr en dag

4. TABOO: Vampire Tango og Queen of Spades (singler) (1968)

4. ABRA KADAVRA: Kykeliky (1992)

4. CAKEWALK: Vådeskudd (tre spors singel) (1986)

4. TORE JOHANSEN: Windows (2003)

Beste låt:

MANNA: Røbban og døbban (2004)

Artikkeltags