(Nettavisen) Det er Byggenæringens landsforening (BNL) som melder om det akutte behovet i foreningens medlemsbedrifter. Ungdom som vil bli rørleggere, snekkere eller velge andre håndverksyrker og yrkesfag, har gode jobbutsikter.

Og tall fra NHO viser at mer enn 60 prosent av norske bedrifter har behov for mer kompetanse. NHO-sjef Ole-Erik Almlid uttalte i begynnelsen av januar til Nettavisen Økonomi at manglende kompetanse skaper et gap i bedriftene.

Øker hvert år

Størst etterspørsel etter arbeidskraft er det for de som skal ta fag- og svennebrev i håndverksfagene, en trend som har vært i flere år.

– Mangelen på kvalifisert arbeidskraft i bedriftene våre er veldig stor, og den øker år for år. I likhet med NHO, ser vi at det er fagarbeidere det er størst behov for, sier politisk rådgiver Caroline Khoury Nilsen BNL i en pressemelding.

Rørleggerbransjen er en av bransjene som sliter med å rekruttere nok folk. Så mange som 700 nye rørleggere i året er nødvendig for å dekke behovet, og det største behovet er i de store byene. Fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge forklarer mangelen på rørleggere med den labre interessen i mange år for å velge yrkesfag blant ungdom.

Drar hjem

Mangelen på rørleggere og andre håndverkere forsterkes av at utenlandske håndverkere har begynt å reise hjem. Men 30 år gamle Sven-André Reitan har valgt rørleggeryrket fremfor å bli tannlege, som foreldrene.

– Heldigvis skjønte faren min at det å studere i årevis, ikke nødvendigvis ville være det beste for meg. Jeg slet på skolen og var lite interessert i å gjøre lekser, sier Reitan i meldingen.

Han jobbet i læretiden som rørlegger i VB Konnerud Rør i Drammen og er nå blitt prosjektleder samme sted.

Veldig fornøyd

– Jeg er veldig fornøyd med at jeg valgte et håndverkeryrke. Det ene er det økonomiske. Velger du yrkesfag, får du lønn i læretiden og kommer deg raskt ut i jobb. Jeg har ingen studiegjeld jeg må betale ned i årevis fremover, påpeker Reitan.

Ungdom som tar et fag- eller svennebrev, kan også bygge på med studier senere hvis de ønsker det og eksempelvis utdanne seg til ingeniør.

Svært ettertraktet

Kombinasjonen av fagbrev og ingeniørutdanning er ifølge Khoury Nilsen særdeles ettertraktet, ettersom de fleste ingeniørene ikke har en fagutdanning i bunn. Med en slik kombinasjon er man nærmest garantert å få en jobb.

De fleste velger dessuten å bli i faget, skal vi tro meldingen. Man kan også gå videre og bli rørleggermester og starte egen bedrift med.

- Eller man kan gå teknisk fagskole og få enda mer påfyll, sier Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge.