Nordlys+ til kun én krone. Bestill her og få tilgang til alt innhold

Agnete Johnsen er Norges bidrag under Melodi Grand Prix-finalen i Stockholm neste helg. Johnsen, som er fra Nesseby, får garantert se norske flagg i salen, men det samiske flagget, som står henne vel så nært, er forbudt.

Det er Svensk Radio som melder at ifølge Eurovision Song Contest sine regler er det kun tillatt med flagg fra nasjoner som tidligere har deltatt eller fra land som er fullverdige medlemmer i FN.

Reglene er utformet slik for å blant annet unngå politiske budskap i konkurransen.

– Teknisk sett stemmer det, ettersom det samiske flagget ikke er en del av FN eller er representert i Eurovision Song Contest. Jeg forstår at spørsmålet kan være sensitivt ettersom Agnete har samiske røtter, sier Paul Jordan, kommunikasjonssjef i Eurovision Song Contest til Sveriges Radio.

Flaggsaken har vekket oppsikt den siste uken. Heller ikke Wales sitt flagg er tillatt, til tross for at en av Storbritannias artister er walisisk.

Det finnes to unntak for flaggbruk, EU-flagget og regnbueflagget er tillatt. Men et unntak for Sápmi er ikke på trappene.

På spørsmål om hva som skjer hvis noen ankommer salen med det samiske flagget, sier Jordan:

– Det blir en oppgave for dørvaktene. Teknisk sett skal det ikke tillates under nåværende regler. På stående fot kan jeg ikke si hva som kommer til å skje ved inngangen. Teknisk sett burde flagget konfiskeres, men det kan jeg ikke garantere, sier Jordan. 

Johnsen skal først i ilden i den andre semifinalen i Globen 12. mai.