Han skal fronte Nord-Norge i framtida

TALENT: Kristian Solaas fra Harstad ble torsdag presentert som den første av totalt 12 talenter som skal fronte Nord-Norge. Til høyre, konsernsjef Jan Frode Janson i Sparebank 1 Nord-Norge.

TALENT: Kristian Solaas fra Harstad ble torsdag presentert som den første av totalt 12 talenter som skal fronte Nord-Norge. Til høyre, konsernsjef Jan Frode Janson i Sparebank 1 Nord-Norge.

Artikkelen er over 4 år gammel

Nordnorsk ledertalent skyter fra hofta.

DEL

Kristian Solaas fra Harstad er en av 12 supertalenter som skal fronte Nord-Norge i framtida. Oppdraget har han fått av Agenda Nord-Norge, som eies av LO, NHO, og Sparebank 1 Nord-Norge. 20. august går søknadsfristen ut til å være med på Agenda Nord-Norges talentprogram, men konsernsjef Jan Frode Janson i Sparebank 1, klarte ikke vente. Han ville benytte Arctic Race som en arena for å presentere programmet.

– Vi så gjennom bunken av de 60 søknadene som allerede hadde kommet inn. Der var det én spesiell søker som pekte seg ut, og det var Kristian Solaas, sier konserndirektør Janson.

Et kall

Agenda Nord-Norge bruker én million kroner i året på å etterutdanne talenter, slik at de kan bli ambassadører for landsdelen ute i den store verden. Solaas er opprinnelig fra Evenes, har tatt ingeniørutdanning i Narvik, og jobber for Kunnskapsparken Nord i Harstad.

– Han er et ekte produkt av Nord-Norge, og i så måte en perfekt ambassadør, sier Janson.

Misjonen til Agenda Nord-Norge er å øke verdiskapningen i landsdelen. Vi skal opp på øverste nivå internasjonalt, og torsdagens hovedperson, Kristian Solaas, mener bestemt at han har det som skal til for å løfte landsdelen.

– Da jeg ble oppmerksom på talentprogrammet, følte jeg det nærmest som et kall. Det var naturlig for meg å søke meg inn på dette, sier han.

Solaas mener Nord-Norge har et så stort potensial, at hele verden vil være avhengig av naturressursene vi sitter på.

– Dette er noe innbyggerne i Nord-Norge ikke har tatt inn over seg. Vi har gass- og olje, fiskeri, og mange andre naturressurser verden vil være avhengig av. Vi må opp og fram, sier han.

En dugnad

Agenda Nord-Norge har flere sponsorer og samarbeidspartnere med på laget. Nord-Norgesvennen, og bergenseren Trond Mohn har allerede gitt 250.000 kroner til talentprosjektet. Utenriksdepartementet har gitt 300.000, og vil også bidra på selve dugnaden på å skolere de totalt 12 talentene som skal plukkes ut. Hurtigruten er også en av bidragsyterne. Blant annet skal talentene seile rundt i Nord-Norge og lære seg å kjenne landsdelen, før de skal ut i verden.

– Dette er en dugnad for Nord-Norge. Vi satser på etterutdanning av allerede dyktige folk. Vi bruker om lag én million kroner i året på dette, og alt er knyttet opp mot reising.

Det sier daglig leder Roger Ingebrigtsen i Agenda Nord-Norge.

– Innen søknadsfristen som er 20. august, håper vi på over 100 søkere. Per dags dato er det rundt 60 som har kommet inn, sier Ingebrigtsen.

Artikkeltags