Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot høy skredfare i Troms onsdag

– Kan gå store naturlig utløste skred.

Onsdag blir årets varmeste dag så langt. Men de som legger ut på tur i bratt terreng bør være ekstra forsiktige. Skredvarslerne i NVE øker nå faregraden til 3 – betydelig – for både Nord-Troms, Lyngen, Tromsø, Indre Troms og Sør-Troms.

Årsaken er faren for selvutløste skred når sola tar tak.

LES OGSÅ: Én dag skiller seg ut på værvarselet: – Det blir den varmeste dagen hittil i år

Samme situasjon gjelder flere steder i landet, melder Varsom.no på egne nettsider.

Solinnstråling og temperaturstigning vil svekke bindingene i snøen og det kan ventes naturlig utløste skred.

– I helgen vil det være viktig å være tidlig ute slik at du rekker å sette sporene dine i snøen før solen er på sitt mest intense og dagen er på sitt varmeste. Sannsynligheten for naturlig utløste skred øker utover dagen forklarer vaktleder i Snøskredvarslingen Odd-Arne Mikkelsen til Varsom.no.

Han advarer spesielt toppturfolk i Nord-Norge, etter at det nylig er kommet påfyll av snø i høyden.

«Rask temperaturøkning og sol gir stor svekkelse i snødekket. Det er ventet naturlig utløste, våte løssnøskred. Etter hvert som varmen trenger ned til de vedvarende svake lagene kan det løsne skred av seg selv. Skred på dette laget kan bli store og nå langt. Hold avstand til skavler. Skavler vil svekkes i varmen og kan lett knekke», skriver skredvarslinga i vurderingen for Tromsø.

– Det er all grunn til å være obs om du skal på tur denne helgen. Selv om det er vår i luften er det vinterlig lagdeling i snøen og skredfaren er betydelig avslutter sier Mikkelsen

Kommentarer til denne saken