NETTAVISEN: – 8. mars er en fin tid for å feire kvinner, men også en fin tid til å reflektere. Jeg håper flere tenker over økonomien og hvilke konsekvenser det har på sikt, sier Cecilie Tvetenstrand som er forbrukerøkonom i Danske Bank.
Til Nettavisen kommer forbrukerøkonomen med de 8 beste tipsene på 8. mars for å bedre privatøkonomien for kvinner.
Et av problemene, ifølge henne, er at kvinner ofte tar rollen som administrerende direktør i hjemmet, men overlater for ofte finansdirektør-jobben til mannen. Det synes hun bør gjøres noe med.
80 prosent sparer
Kvinner er pengesmarte. Hele 80 prosent av kvinner sparer. Men ofte sitter det bare på en sparekonto med lav rente. Det blir det ikke mye avkastning av.
– De er kjempeflinke til å spare, men det er ofte bare på konto – og ikke i fond. Det blir det ikke mye penger av på sikt, sier Tvetenstrand til Nettavisen.
Permisjonstiden er en tid hvor det skal være glede og omsorg for barnet som er i sentrum. Det mange imidlertid ikke tenker på, er at det kan bety mye for pensjonen din.
– Velger du å være hjemme i ulønnet permisjon med små barn, eller jobbe redusert i en periode av hensyn til familien, ta med i beregningen at du går glipp av pensjonsopptjening både i folketrygden og hos arbeidsgiver, sier Tvetenstrand.
Hun mener gutta ofte er tøffere til å ta sjanser, og det kan lønne seg på det langsiktige. Kvinner er mer komfortabel med å ha kontroll og oversikt.
– Det er vanskelig å ha fullstendig kontroll når du investerer i et fond med sparepengene dine, de kan investere i mange selskaper over hele verden, sier hun.
8 av 10 har ikke samboerkontrakt
En undersøkelse som Danske Bank har bestilt viser at 77 prosent som bor sammen ikke har samboerkontrakt. Det er mye vanligere å dele økonomi, enn å ha en slik kontrakt. Hun mener flere må sikre seg i tilfelle kjærligheten tar slutt.
– Ofte har man en fordeling hvor den ene jobber mer på arbeid, mens den andre må jobbe mer hjemme, spesielt hvis man har familie med barn. Det kan være lurt å ha orden på ting hvis det skulle gå skeis, advarer forbrukerøkonomen.
Men vi finner nok neppe Tvetenstrand i noe 8. mars-tog med det første.
– Alle kan ikke ta oppgaven med å gå i tog. Andre må kanskje være i arbeidslivet. Det er kjempefint at vi har en kvinnedag, men det aller viktigste for likestillingen er tross alt hva vi gjør de andre dagene i året, sier hun til Nettavisen.
– Har du møtt fordommer og problemer som konsekvens av å være kvinne?
– Nei. Hvis du ønsker og vil så får du til. Det krever litt av deg selv for å komme dit du vil. Jeg kan ikke snakke for alle, men jeg personlig har ikke møtt motstand i form av at «her må vi ha en mann».
Hun mener kvinnekampen er kommet langt, og at mye av kampen heller bør tas for å sikre seg økonomisk på hjemmebane.
– Vi er veldig heldige i 2019. Det er enklere med fleksibel arbeidstid, og det er enkelt å ta igjen ting og gjøre en like stor innsats selv om man har barn. Men mange gutter tar like stor del i å hente og levere barn, så vi er kommet langt, sier hun.
8 tips for 8. mars
Her er forbrukerøkonomens åtte beste tips.
- Ta en aktiv rolle i familiens økonomi
- Vær bevisst din verdige om høyere lønn hvis pensjon og forsikringer på arbeidsplassen ikke er gode nok
- 77 prosent har ikke samboerkontrakt – skaff deg ordnede forhold
- Sikre ditt eierskap i felles bolig
- Felles matkonto og regningskonto
- Husk at permisjonstiden går utover pensjonssparingen din – og kan koste deg mye
- Spar i fond fra tidlig av