Folkehelseinstituttet har varslet 69 kommuner om at de må følge opp i underkant av 400 passasjerer fra de to seilasene med MS Roald Amundsen. Smittesituasjonen gjelder to seilaser med MS Roald Amundsen, en fra 17.–24. juli, og en fra 25.–31. juli.

Det opplyser FHI i en pressemelding lørdag ettermiddag.

Fredag brøt nyheten ut om at fire ansatte i besetningen på skipet hadde testet positivt på korona. Samtidig som besetningsmedlemmer ble fraktet til UNN ved ankomst Tromsø, slapp Hurtigruten samtlige passasjerer ut i byen.

Ti dagers karantene

På ettermiddagen fikk samtlige passasjerer som hadde deltatt på ett av de to seilasene beskjed om at de var i karantene.

– Dette er allerede et stort utbrudd, og vi er bekymret for ytterligere spredning, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Karantenen gjelder ti dager fra passasjerene har forlatt skipet. Noen var allerede på reise da beskjeden kom.

Ser alvorlig på det

Det kan også være snakk om flere kommuner, og FHI jobber med å få full oversikt.

– Vi ber også passasjerer fra seilasene som oppholder seg i andre kommuner enn der de er folkeregistrert ta kontakt med kommunen hvor de oppholder seg for å informere om at de er i karantene i kommunen. Da kan de også få råd fra den lokale kommunehelsetjenesten der de er, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Antall smittetilfeller kan øke de neste dagene som følge av utbruddet.

– Smitte på denne typen cruiseskip er alvorlig, og vi jobber nå med å sikre at passasjerer og mannskap blir ivaretatt av helsetjeneste og kommunehelsetjeneste.