5000 soldater og 400 militære kjøretøy "flytter" til Finnmark

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Rund 400 militære kjøretøyer og 5000 soldater og sivile fra Brigade Nord er på flyttefot til Finnmark der øvelse "Joint Viking" starter 9. mars.

DEL

SØRREISA (Nordlys): Den første lasten med militære kjøretøyer fra Brigade Nord har blitt skipet ut fra Natokaia i Sørreisa til øvelse "Joint Viking".

Kolonne på kolonne med stridsvogner, beltevogner og andre kjøretøyer ble sirlig plassert og lastet inn i det svære lasteskipet. Et lasteskip har allerede kjørt ut fra Orkanger til øvelsen, mens et tredje skip skal levere nok en last med kjøretøyer fra indre Troms.

Se videoen i toppen av saken!

Hundrevis av militære kjøretøyer fra indre Troms ble på torsdag lastet opp i dette lastefartøyet for transport sjøveien  til Finnmark og øvelse Joint Winter.

Hundrevis av militære kjøretøyer fra indre Troms ble på torsdag lastet opp i dette lastefartøyet for transport sjøveien til Finnmark og øvelse Joint Winter. Foto:

PÅLASTING: Militære kjøretøy på vei om bord lasteskipet som skal ta dem til Finnmark.

- I dag er Brigade Nord og Hæren i ferd med å transportere sine kjøretøyer og mannskaper til Finnmark og øvelse Joint Viking. Dette er en felleoperativ øvelse med alle våpengrener involvert, forteller Hærens talsmann oberstløytnant Aleksander Jankov. Han sier at dette er den største øvelsen har hatt i Finnmark siden 1967.

Les også: Forsvaret varsler tre dager med kø på E6 i Midt-Troms

400 kjøretøyer fraktes til Finnmark

- De tyngste kjøretøyene våre er allerede på vei til Finnmark, men totalt regner vi at det er rundt fire hundre små og store militære kjøretøyer som flyttes til denne øvelsen. For å illustrere størrelsen på dette kan jeg nevne at hvis vi setter kjøretøyene etter hverandre på veien vil det bli en rekke på seks kilometer, sier han.

Jankov opplyser at øvelsesområdet under Joint Viking blir Lakselv og Alta. Og at det viktigste med øvelsen faktisk blir å forflytte seg dit med såpass store avdelinger.

- Dette er en del av et konsept hvor vi flytter rundt i landet for å øve militære operasjoner. For å kunne forsvare hele landet er vi også nøde til å øve i hele landet. Forleden år var vi i Bergen og Hordaland, i fjor i Troms, og nå skal vi altså til Finnmark.

Jankov sier at det til nå ikke er rapportert om trafikkuhell på veiene til tross for stort oppbud av militære kjøretøy i perioder. Han legger til at med det gode været man har nå, tror man at den trafikale biten skal gå uten større problemer.

- En effektiv transport under sterk kontroll

16. november 2013 ble frakteskipet "Brittanie Seaways" rammet av en stor brann da mannskaper og utstyr fra Brigade Nord var med på øvelse Vestlandet. Jankov framholder likevel transportmåten som svært god og sikker.

 - Den mest effektive måte å transportere militære styrker og kjøretøyer er sjøveien. Når vi gjør dette i store operasjoner har vi et stort apparat med både sjøkontroll og luftkontroll, samt kystkontroll som ligger rundt en slik flytteoperasjon.

Les også: Kjørte over organistens Citroën med stridsvogn