Omtrent 50.000 personer i Nordland og Troms har mistet strømmen, melder NVE.

- Per klokken 19.15 er 14.000 av disse i Troms, opplyser NVE-direktør Per Sanderud til Nordlys.

Antallet strømløse husstander i Nord-Norge har økt jevnt og trutt utover lørdagen, mens ekstremværet "Ole" har herjet fra seg. Verst har det gått ut over Lofoten. Der er flere titalls tusen uten strøm lørdag kveld.

- Vi har mange tusen kunder uten strøm nå, og disse må nok belage seg på å være strømløse frem til i morgen, sier kommunikasjonsleder i Lofotkraft, Merete Mandt Larsen.

Værfaste mannskaper

Hun forteller at beredskapsmannskapene til Lofotkraft har gitt opp for dagen å søke etter feil i strømnettet.

- Det skyldes mørket og været, og at det generelt er ufremkommelig på veiene. Vi vet heller ikke hvor stabilt strømnettet vil være for de som har strøm nå, sier Larsen, som klokken 18.45 er på vei inn i et beredskapsmøte i kraftselskapet.

NVE-direktør Per Sanderud sier han er glad for at hovedstrømforsyningen til Nord-Norge holdt denne gangen, slik at vi ikke fikk en reprise av det massive strømbruddet i Nord-Norge sist uke.

- Vi har hatt god beredskap denne gangen, og alle har sittet klare. Dette har jo vært en godt varslet orkan, sier Sanderud.

Flere strømbrudd i Tromsø

Troms Kraft melder at de nå har etablert krisestab, etter at flere tusen av deres kunder har mistet strømmen.

Til sammen er nærmere 2.000 TK-kunder nå uten strøm.

- Status er at husstander på Storsteinnes, Gibostad, Skaland, Brøstadbotn og Dyrøy er uten strøm. Mannskaper er sendt ut i disse områdene for å lokalisere feil, sa kommunikasjonssjefLena Glosemeyer Fangel i Troms Kraft til nordlys tidligere på lørdagskvelden.

Omtrent klokken 21.00 skriver hun i en epost til Nordlys at omtrent 1.000 av disse kundene har fått strømmen tilbake.

- Storsteinnes har fått strømmen tilbake. Området som fortsatt er fri for strøm er Fiskelausvatn, Furudalen og Grønnåsen. Her pågår feilretting, skriver kommunikasjonssjefen i en epost til Nordlys.

Mindre strømbrudd

I tillegg har det vært en rekke mindre strømbrudd i Tromsø. Dette skyldes i følge Fangel den kraftige vinden.

Klokken 19.45 opplyser Troms Kraft at Kaldfjord, Ersfjord og Tromvik i Tromsø har mistet strømmen. Montører er blitt sendt ut og feilretting pågår, men det er foreløpig usikkert når tid strømmen er tilbake.

Sommarøy, Hillesøy, Brensholmen har fått strømmen tilbake. 

- Vinden blåser i ledningene, som smeller sammen slik at de kortslutter. Det er ikke noe vi trenger å dra ut for å reparere, så derfor er de i hovedsak av kortvarig karakter, sier Fangel.

- Krisestab i Troms Kraft er nå etablert, og i tillegg til styrket mannskap i montør- og ingeniørstaben, har vi styrket kundeservicetjenesten, legger hun til.

Flomvarsel og snøskredfare

Som følge av ekstremværet har NVE sendt ut en rekke farevarsler lørdag kveld. Blant annet meldes det om en moderat flomfare i deler av Nordland, som følge av snøsmelting og mye nedbør de kommende to dagene.

I tillegg advarer NVE-direktør Sanderud om betydelig snøskredfare, på grunn av all snøen som ekstremværet "Ole" har tatt med seg.

- Det er faregrad fire av fem på nordvestlandet, og faregrad tre av fem i Nord-Norge. Det innebærer betydelig snøskredfare. De som eventuelt måtte la seg friste av nysnøen, bør undersøke de lokale forholene på varsom.no, sier Sanderud.

Slik har strømnettet falt sammen:

** Klokken 14.00 var minst 18.000 husstander i Lofoten uten strøm, opplyste Lofotkraft.

** Klokken 16.00 meldes det fra Troms Kraft at strømmen nå har gått på Senjahopen.

Klokken 17.00 meldes det fra Troms Kraft at det nå er 2900 kunder i Troms uten strøm. Det er 800 kunder på Senja; i områdene fra Silsand til Lysnes, Ersfjord, Steinfjord og Skaland.  Troms Kraft opplyser i en  pressemelding klokken 17.00 at de har mannskaper på vei ut til områdene, men at kjøreforholdene er dårlige og at de ikke vet om mannskapene kommer seg fram.

** Klokken 17.00 meldes det videre om at 2100 kunder er uten strøm i Harstad, Skånland og Kvæfjord.

** Klokken 18.00: Storsteinnes i Balsfjord har mistet strømmen. Fortsatt er store områder på Senja og Lenvik uten strøm.

** I 18.30-tiden meldes det om en rekke kortvarige strømbrudd flere steder i Tromsø by.

** Klokken 19.00 mistet Kaldfjord, Ersfjord og Tromvik i Tromsø strømmen.