35 bekreftet smittet - Har ikke fått kontakt med 20 passasjerer

Tromsø kommune innkalte til pressekonferanse klokken 17.30 lørdag ettermiddag. Der kom det frem at kommunen utover lørdagskvelden vil starte med testingen av hurtigrutepassasjerene.

DEL

Til stede var Gunnar Wilhelmsen, kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen, konserndirektør Daniel Skjeldam i Hurtigruten (med over videostream på Teams) og fungerende leder for koronasenteret Øyvind Benjaminsen delta.

– Vi har akkurat fått bekreftet at to av de siste fem prøvene som har vært til analyse er positive. Det vil si at vi har 35 positive prøvesvar. I tillegg har vi en bekreftet koronasmittet på seilasen som ble avsluttet 24. juli. Jeg vil være tydelig på at denne smitten fortsatt er i samfunnet. Dette er et stort utbrudd, og vi skal gjøre alt som står i vår makt sammen med UNN, Hurtigruten og øvrig helsepersonell for å begrense skaden, sier Wilhelmsen.

Mangler kontakt med 20 personer

Han forteller at det er 20 passasjerer av de til sammen 177 om bord på MS Roald Amundsen som man ennå ikke har fått tak i.

Wilhelmsen opplyser at kommunen lørdag har begynt å teste passasjerer fra skipet. Svaret fra testene kommer søndag.

– Dette prioriteres høyt av oss og UNN, sier Wilhelmsen.

Han benytter anledningen til å minne om de gjeldende smittevernrådene.

– Hold avstand, vask hendene og host i albuen, sier Wilhelmsen.

– Skjeldam: Vi gjorde feil

Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten sier på pressekonferansen at han er svært lei seg over situasjonen som er oppstått.

– Vi har hatt smittevern i førstelinje i alle ledd helt siden koronaepidemien oppsto i januar. Vi har seilt helt fra januar og til nå uten mistenkte tilfeller av covid-19-19 om bord på våre skip. Hadde vi hatt den minste mistanke om koronasmitte om bord, ville vi ikke sluppet passasjerer på land i går. Vi gjorde feil, sett i ettertid, og det viser hvor vanskelig denne pandemien er å håndtere, sier Skjeldam.

Han gjentar budskapet om at de ikke hadde noen mistanke om at to av mannskapet om bord var smittet av korona, selv om de var syke og trengte sykehushjelp.

Skjeldam opplyser at én av de smittede i besetningen er norsk, en er tysk, mens resten er filippinske statsborgere.

– Hypotesen er at smitten har kommet med en av de filippinske medarbeiderne, sier Skjeldam. Videre forteller konsernsjefen at 31 av dem som nå er bekreftet smittet ikke har eller har hatt symptomer.

- Vår prioritet nå er å ivareta passasjene som er igjen i Tromsø og mannskapet, sier han.

På pressekonferansen fikk Skjeldam spørsmål om hvor lang tid det gikk fra passasjerene gikk på land i Tromsø til det første bekreftete smittetilfellet ble bekreftet av UNN.

- Vi fikk beskjed om smitten mellom 45 og 60 minutter etter at passasjerene hadde gått på land, svarer Skjeldam.

Starter testing av passasjerer

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen sier på pressekonferansen at smittesporingsteamet i Tromsø kommune lørdag kveld vil jobbe videre med å kontakte alle passasjerer for å opplyse dem om at de må i karantene.

– Vi er i ferd med å starte testing av passasjerene som er i Tromsø, sier Kristoffersen.

Hun oppfordrer befolkningen om å være ekstra påpasselig med håndhygiene og smittevernregler i tiden fremover.

– Vi ser hva som skjer ellers i verden, og vi må forvente nye utbrudd av viruset. Vask hendene ofte, hold avstand og hold deg hjemme hvis du føler tegn til sykdom, sier Kristoffersen.

Hun understreker at det omtrent ikke har vært koronasmitte i Tromsø de siste tre månedene.

– Dette er en påminner om å følge smittevernreglene, sier hun.

Vurderer tiltak fortløpende

Under pressekonferansen spurte Nordlys om kommunen vurderer å innføre ytterligere tiltak lokalt i lys av at hurtigrutepassasjerene har befunnet seg ute i Tromsø og potensielt hatt kontakt med mange mennesker i byen.

- Vi har gjennomført en rekke tiltak, og vil vurdere nye tiltak fortløpende, svarer Wilhelmsen.

Fungerende leder for koronasenteret Øyvind Benjaminsen forteller på pressekonferansen at de har bemannet kraftig opp gjennom helgen.

- Vi vil fortsette arbeidet med kartlegging av passasjerer og testing utover kvelden. Dette er tidkrevende arbeid. Passasjerene har behov for informasjon og har mange spørsmål. Det er også detaljert å finne ut hvem de har hatt kontakt, hvor og hvor lenge, sier han.

I tillegg har koronasenteret kontaktet personer i Tromsø som har vært i kontakt med hurtigrutepassasjerene.

- Flere taxisjåfører og bussjåfører er i karantene etter å hatt kontakt med passasjerene, sier han.

Artikkeltags