Ungdomshuset Tvibit har nylig fått installert et helt eget videokonferansesystem. Nordisk ungdom filmfestival (NUFF) som huses der, bruker blant annet denne teknologien for å kommunisere også der det før var umulig; med Gaza.

NUFF har i flere år invitert filmskapere fra hele verden til å holde workshopper og vise sine filmer til festivalens deltakere. Siden filmskaperne fra Gaza ikke kom seg gjennom barrieren denne gangen, ble det bestemt at det holdes workshopper i Gaza i år.

Takket være Bredbåndsfylket Troms har også Gaza mottatt eget videokonferanseutstyr, som utrulig nok kom seg gjennom barrierene og under både åpnings- og sluttseremonien vil Gazas gruppe bidra direkte på lerret i Verdensteateret i Tromsø.

Spennende resultater

- Akkurat nå holder en av våre ansatte foredrag for en sørafrikansk delegasjon om NUFF, mens TV-gruppa venter på at Gaza skal ringe de opp for sin daglige oppdatering, forteller festivalsjef Hermann Greuel.

Han er ikke rent lite stolt over aktivitetsnivået og kvaliteten på deltakere og filmer de har klart å samle denne uken. Under NUFF får unge mennesker erfaring med å lage film, ledet av erfarne filmskapere som kommer fra forskjellige steder i verden.

Internasjonalt nivå

NUFF har igjennom de siste årene utviklet flere internasjonale nettverk. Prosjektet NUFF i Gaza står sentralt, da det kjøres parallelle workshops og filmvisninger på samme tidspunkt som i Tromsø.

Ashraf Masharawi, TV-journalist fra Gaza, er workshoplederen der. Masharawi er tilknyttet og kjent gjennom NRK siden han lagde en kortfilm der også akuttmedisineren Mads Gilbert bidrar i en av nøkkelrollene.

Nehal Afana, NUFFs Gaza-koordinator, har selv vært i Tromsø flere ganger under NUFF samt jobbet store deler av fjoråret for festivalen fra Tvibit. Hun forteller:

- NUFF i Gaza-prosjektet gir ungdom i Gaza en mulighet til å delta på NUFF og gir oss følelsen av å være tilstede i Tromsø.

- Jeg tror ingen av ungdommene som deltar på NUFF i Gaza har reist til utlandet før. Nå var de invitert til Tromsø for å oppleve NUFF og det er veldig trist at vi ikke kunne få komme på grunn av blokaden. Men heldigvis har vi internett kan kommunisere på Skype og over videokonferanse. På den måten er vi nesten tilstede i Tromsø gjennom teknologien, forteller hun inn i PC-en sin og over Skype.

Variert program

Festivalledelsen håndplukket en spenstig gruppe fra flere land for å produsere daglige nyhetssendinger, eller Festival-TV, til hjemmesidene og de har også ansvar for at Gaza kobles opp og deltar aktivt for eksempel under åpningen av NUFF.

Inni redaksjonsrommet på Tvibit, der også husets videokonferanseutstyr er installert, møter vi Clara Stern og Anna Spanlang fra Østerrike som leder Festival-TVgruppen, mens blant annet Marte Aasen og Kato Traasdahl er gruppas lokale produsenter.

- Denne teknologien gir oss muligheter for demokrati og kommunikasjon. Vi integrerer flere deler av verden, og med teknologien så kan vi også fortelle folk om hvordan situasjonen er i Gaza, forteller Clara Stern.