Gå til sidens hovedinnhold

Klare for maraton i film

Artikkelen er over 12 år gammel

40 unge filmskapere skal lage 6 spillefilmer – på fem dager.

For sjuende året på rad skal Nordisk Ungdoms Filmfestival (NUFF) arrangeres i Tromsø. Unge filmskapere fra hele verden kommer for å vise sine egne filmer samt å lage nye filmer i rekordfart.

Filmfestivalen NUFF har etter hvert fått et imponerende ry blant verdens filmfestivaler for ungdommer, og til helgen kommer 40 ungdommer i alderen 15 til 25 år til Tromsø for å vise film og for å lage film.

Det er ungdommer tilknyttet filmmiljøer i Norge, Island, Danmark, Færøyene, Sverige, Finland, Russland, Estland og Litauen som deltar i workshop’ene som skal foregå.

Film døgnet rund

De møtes for første gang lørdag kveld. Søndag skal de bruke til å utvikle ideer for en spillefilm, og fredag klokken 12 i neste uke skal filmene være ferdige.

Det betyr at ungdommene skal skrive manus, lage dreiebok, gjøre innspillingen og alt etterarbeidet og være ferdig innen tidsfristen. Tidligere år har ungdommene jobbet døgnet rundt, men de har rukket det i tide.

I løpet av de seks årene NUFF har eksistert, er det produsert ikke mindre enn 30 ferdige spillefilmer på ungdomshuset Tvibit i Tromsø, hvor NUFF foregår.

Også i år samarbeider NUFF med Hålogaland Teater. Tre skuespillere – Espen Østmann, Marius Lien og Ulla Marie Broch – er «lånt» ut som skuespillere til workshop’ene.

En gruppe i Gaza

Det er fem grupper som skal jobbe i Tromsø under NUFF. Men nytt av året er at en sjette gruppe, som består av filminteresserte ungdommer i Gaza, også deltar.

De får samme tidsfrister og rammer som de øvrige deltakerne, og fredag klokken 12 neste skal også de presentere sin film.

Alle filmene skal vises og presenteres fredag kveld på Verdensteatret.

Konkurranseprogrammet

I tillegg til workshopene, består konkurranseprogrammet av 34 filmer som er produsert av ungdommer fra Norden inkludert de nærmeste nabolandene.

Men det er også en bit med 13 filmer laget av ungdommer fra USA, Senegal, Palestina, Tsjekkia, Tyskland, Hongkong, Kenya og Irland.

Blant dem er åpningsfilmen «Women eradicating poverty» av Serah Echomo Odeke fra Nairobi i Kenya. Hun har laget en dokumentarfilm om hvordan en enslig mor prøver å overleve med familien i en verdens største slumområder.

NUFF varer fra 6. – 15. juni, og arrangeres for 7. gang.