20 tonn stor stein dundret ned i veien - E10 stengt

Av og
Artikkelen er over 2 år gammel

I Lofoten

DEL

Raset var ifølge Jon- Roger Sørvang i Statens vegvesen omtrent 100 meter bredt og gikk øst for Ramberg i Flakstad, mellom Bø og Flakstad.  Vegvesenet fikk melding om raset ved 12.30-tida torsdag.

- Den største steinen som har kommet ned er på 8 kubikk og ca. 20 tonn tung. Den har gått over veien. En annen stein 1 kubikk og 2,5 tonn har landet på veien. Det er en del stein og laus masse på veien, forteller han til Lofotposten.

Er det fare for at det kommer mer stein ned fra fjellet nå?

- Det er det vi vurderer. Vi har tatt bilder i området som geologen i Bodø skal se på. Vi venter på ei vurdering derfra før ryddearbeidet kan åpne, sier Sørvang som forsiktig skisserer at veien i beste fall kan åpnes i 14-15-tida.

OPPDATERT: Like etter klokka 14.00 var veien delvis ryddet og biler blir sluppet igjennom området enkeltvis.

Rydder veien

Hjullastere har ventet i området for å være klare til å starte ryddearbeidet så snart det ble ansett som trygt.Var det folk i nærheten da raset kom?

- Nei, det har vi ikke fått noen informasjon om, sier Sørvang.

Også ifølge innsatsleder Andreas Skogland var det ingen vitner til raset.

Det var lang kø på østsiden av raset.

Ved 14.00 var den største steinen og mesteparten av løsmassene ryddet av veien.

- Før veien kan åpnes, må det fylles grus i de største hullene. Hjullasteren kjører til grustaket til Rasmussen i Flakstad for å hente grus, sier Lofotpostens journalist på stedet, Kai Nikolaisen.

Utsatt område

Raset kom ned i Bøfjellet, et området som ifølge Sørvang er utsatt.

- Nå er det frost om natta og så tiner det opp om dagen. Denne fryse-tine-prosessen kan ha ført til steinspranget, forklarer Sørvang.

Stolpe tatt

En av Lofotkrafts strømstolper ble tatt i raset.

- Ingen kunder berørt, kun en stolpe som er knekt og det ble ikke utfall på linja, opplyser Trond Danielsen i Lofotkraft til Lofotposten.