Natt til 11. august 2020 fikk en 16 år gammel gutt fra Tromsø i seg større mengder MDMA hjemme hos en kvinne i 20-årene. Han kom til leiligheten nord på Tromsøya kort tid før midnatt sammen med to kamerater, som han tilfeldigvis møtte på en buss samme kveld.

Kameratene kjente kvinnens kjæreste, en 26 år gammel mann, som også bodde i leiligheten.

Fire av de fem tilstede skal ha inntatt MDMA. Men 16-åringen fikk i seg mer enn en vanlig brukerdose. I løpet av natta ble han gradvis mer rusa - og dårligere. Men først etter flere timer ringte kjæresteparet til ambulansen.

Da var det for sent.

Dette er historien om hva paret, som nå er mistenkt for å ha brutt hjelpeplikten, selv har fortalt til politiet gjennom fire avhør.

Saken er fremdeles under etterforskning. Forrige uke ble det kjent i Nordlys at politiet hadde innstilt på henleggelse av saken, men førstestatsadvokat Hugo Henstein har sendt saken tilbake og bedt om ytterligere etterforskning.

Nordlys kan nå avsløre noe av det kjæresteparet har forklart, etter at avisen har fått tilgang på avhørene tatt av de to i henholdsvis august og desember i fjor.

Erklært død

Etter over syv timer i leiligheten, klokken 06.59, ringte kjæresteparet 113. De fortalte at gutten lå på gulvet og hadde kramper, etter å ha tatt en overdose av MDMA. Kvinnen byttet på å ha han i stabilt sideleie og utføre hjerte-lunge redning.

Etter ti minutter var ambulansen på stedet, og det ble satt i gang livreddende førstehjelp. Men livet stod ikke til å redde, og kort tid etter at han kom til UNN ble 16-åringen erklært død.

Men hva som hadde skjedd i leiligheten i timene før, er fremdeles uklart. Faren til den avdøde gutten måtte i forrige uke møte i retten, etter at han i høst oppsøkte kjæresteparet og slo til 26-åringen.

Onsdag ble han dømt til 90 dagers fengsel for kroppsskade og trusler. I retten sa faren at han hadde oppsøkt kjæresteparet fordi han ønsker svar på hva som skjedde i leiligheten der sønnen hans tok overdose.

Ti ganger vanlig brukerdose

Da ambulansen kom til stedet 11. august 2020 stakk 26-åringen av. Av avhørene fremgår det at da politiet kontaktet ham, så sa han at han ikke orket å forklare seg med en gang etter den opprivende hendelsen.

Kvinnen avga forklaring samme morgen, samt at hun ble avhørt på nytt 9. september. I det andre avhøret var kvinnens status endret fra vitne til mistenkt. Hun sa da at hun ikke erkjente straffskyld for å ha brutt hjelpeplikten.

I det første avhøret sa kvinnen at hun ikke visste hvor mye MDMA gutten hadde fått i seg, men i det andre avhøret forteller hun at gutten fikk en egen pose med narkotika. I posen var det ett gram MDMA.

Ifølge rusopplysningen er en normal dose på mellom 80 og 125 milligram. Det betyr at 16-åringen fikk i seg ti ganger vanlig brukerdose.

«Da han fikk posen helte han alt i hånda og sa at han skulle ta alt» sa kvinnen avhør, og forklarte at hun og kjæresten hadde sagt at han ikke måtte ta alt på en gang.

Videre har hun forklart at det virket som om han skulle tøffe seg, men at han samtidig ga inntrykk av å ha gjort det flere ganger tidligere.

Hun sa også at hun trodde gutten visste hvordan effekt det kunne få. I tillegg har hun forklart at kjæresten har sagt at han har sett folk ta ett gram MDMA før, og at det har gått bra.

Ble dårligere

«Han viste ikke tegn til å bli dårlig før rundt klokken 04.00. Han var glad og koste seg. Han virket helt normal. Han ristet og var stiv, men dette er en normal reaksjon når man tar MDMA» heter det i avhøret.

Ifølge kvinnen ble gutten dårligere mellom klokken fire og seks på morgenen: «Gikk inn og ut av virkeligheten. Det er en vanlig reaksjon når man tar en større dose MDMA» har hun forklart.

De skal ha snakket med han jevnlig, og sjekket at han pustet.

Men klokken 06.40 skal 16-åringen, ifølge kvinnen, ha fått et anfall: «Han spratt opp av sengen og gikk inn i veggen med hele kroppen før han falt ned på gulvet». Kvinne har forklart at de ringte etter ambulansen 20 minutter senere.

I avhør har hun sagt at hun fikk en dårlig følelse da han spratt opp, men ikke at det skulle gå så galt. Hun har også sagt at hun ikke vet hva mer hun kunne gjort for ham.

«Skjønte det kom til å gå galt»

26-åringen var inne til avhør 26. august og i desember. Underveis i det første avhøret ble han informert om at han var mistenkt i saken.

Han sa da at han opplevde det som helt feil, da han hadde forsøkt å hjelpe gutten. Han erkjenner ikke straffskyld.

I avhør har 26-åringen sagt at gutten hadde neven full med MDMA, men at han ikke rakk å stoppe han før han hev innpå alt. Han husker å ha sagt at «dersom du tar det der så er du heldig om du overlever».

Videre i avhøret ga han uttrykk for at han aldri hadde sett noen ta så mye MDMA før.

Etter at 16-åringen fikk i seg narkotikaen har mannen forklart at han så at gutten slet og at han ikke hadde det bra.

«Han har i ettertid tenkt at han burde ha ringt ambulansen (..) han skjønte at det kom til å gå galt, og at han stivnet til» heter det i avhøret.

Var redd konsekvenser

I avhør har 26-åringen innrømmet eget bruk, og at han over mange år har hatt et rusproblem. Han har forklart at han ikke visste hvor ung den avdøde var, og at det var først etter at han hadde tatt MDMA, at han så på snapbrukeren hans at han var født i 2003.

«Han er sur på de som tok gutten med til leiligheten. Hadde han visst at han ikke var så gammel, så hadde han aldri latt han komme innenfor døra».

Han har innrømmet at det var han som ga gutten MDMA. På spørsmål om hvor mye han ga gutten svarte han mellom 0,1 og 0,14 gram, men at han ikke husker helt.

I avhør kommer det frem at det var mannen som helte MDMA i hendene hans: «Etter en stund spurte gutten om å få «et hitt til» og da ga han gutten resten av posen og sa han bare kunne ta det».

Han sa videre at han har skyldfølelse og at han føler seg helt jævlig. På spørsmål om hvorfor de ikke ringte til AMK tidligere svarte han at han var redd for konsekvenser, som at det skulle komme masse politi og at han skulle bli sett på som en tyster: «Eneste han angrer på er at han ikke ringte ambulansen tidligere. Dersom han hadde ringt, kunne han ha reddet livet hans».

Etterforsker fortsatt

Nordlys har vært i kontakt med kjæresteparet, via et familiemedlem, men de ønsker ikke å kommentere saken. Nordlys har også vært i kontakt med mannens forsvarer, men han ønsker ikke på nåværende tidspunkt å uttale seg.

Begge foreldrene til gutten er informert om at denne artikkelen trykkes.

Politiadvokat Malene Sofie Kjemsaas understreker overfor Nordlys at saken fortsatt er under etterforskning, etter at statsadvokaten returnerte saken til politiet.

– Politiet ser nå igjen på om ytterligere etterforskningsskritt kan belyse om det foreligger grunnlag for å straffeforfølge de to som var til stede i leiligheten da avdøde omkom, for brudd på hjelpeplikten ved at man skulle ha tilkalt hjelp på et tidligere tidspunkt. Man har ikke konkludert hva gjelder dette ennå, da etterforskningen fortsatt pågår, sier Kjemsaas.