Støre støttet de streikende under 1. mai i Tromsø

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

1. mai i Tromsø falt på en av de varmeste og fineste dagene så langt i år. Det trakk mange tromsøværinger til sentrum og Stortorget.

En annen som hadde tatt turen til Tromsø var Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Som årets hovedappellant trakk han frem de 270 streikende i byen, kritiserte regjeringen for å ikke gjøre nok for arbeidsløse, og roset det nye byrådet i Tromsø for å ha stoppet privatiseringen av renholdstjenesten i kommunen.

Støre åpnet appellen med et minutt stillhet for de omkommende etter helikopter-styrten på Vestlandet.

Tok av stillongsen

Da han ønsket folk velkommen til 1. mai i Tromsø, gå han en spesiell hilsen til «de i gule vester».

- Dere bruker den rettigheten dere har i arbeidslivet, og det skal vi slå ring rundt.

Støre klarte heller ikke å la være å kommentere det fine været i Nord-Norge.

- I dag tok jeg av meg stillongsen i Oslo og dro til Tromsø, sa han, til stor latter fra de fremmøtte.

Kalte arbeidsløsheten en krise

Det var flere titalls paroler i årets 1. mai tog. Noen av dem som samlet mest folk var parolene «Ta Arbeidsmiljøloven tilbake» «Globalt ansvar – lokal mat», «Ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja» og «Norsk flyktning og asylpolitikk er en skam»

Aller fremst i tog var parolen «134.000 arbeidsledige krever handling - ikke ord». Støre brukte også mye tid på dette temaet i sin appell.

- 1. mai er arbeidernes internasjonale dag. Gjennom hele arbeiderbevegelsens historie er det én parole som har stått hele tiden: Arbeid til alle. Arbeid til alle har vært avgjørende for vår samfunnsferd fra fattig til rikt land. Nå er noe dramatisk i ferd med å skje i Norge. Arbeidsledigheten er passert 4,8 prosent. Flere går ledig, flere går ledig over tid og flere unge går ledig. 135.000 mennesker er nå uten jobb. Det er dramatisk for et så lite land som Norge. Ledighet er sløsing av ressurser, som samfunn har vi ikke råd til ledighet og derfor må alle krefter settes inn for å bekjempe det. Det er vårt budskap denne 1. mai, sa Støre.

Han mener vi står i en krise nå, og kritiserte regjeringen for ikke å ta arbeidsløsheten på alvor.

- Ena Solberg vil ikke høre snakk om en arbeidsledighet-krise. Hun sier det bare gjelder noen sektorer. Det har vi hørt før. Det gjelder bare noen andre enn meg.

Kransnedleggelse

Også Kristine Larsen fra LO Tromsø holdt appell under arrangementet på Stortotget. Hun gikk sammen med Ap-lederen i 1. mai toget. De andre appellantene var Torgeir Knag Fylkesnes fra SV, Marie Sneve Martinussen fra Rødt og Magnus Lønneberg fra. Norsk Folkehjelp.

Før 1. mai toget forlot Stortorget, ble det lagt ned krans på Jaklins plass og holdt AUF-leder Karoline O. Steinsland holdt appell, mens Thomas Birkelund fra Norsk Folkehjelp holdt appell under kransenedleggelse på «Gestapotrappa».

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken