Vil ha CO2-rensing på Svalbard

Stortinget ber nå Gassnova utrede mulighetene for å bygge et kullfyrt kraftverk på Svalbard med full CO2-rensing. CO2-fangsten skal lagres under bakken i Adventdalen.

Publisert 14.09.2012 kl 16:51 Oppdatert 14.09.2012 kl 16:51

Tips en venn på e-post:Det er Svalbardposten som melder at Stortinget har bestemt at Longyearbyen skal være med i statlige Gassnovas utredning av fullskala CO2-håndtering. Dermed kan månelandingen til Jens Stoltenberg få en mykere landing i en enklere kullbasert CO2-rensing på Svalbard.

– Det er dette vi har drømt om, sier daglig leder i Bydrift Marianne Aasen.

C02-nøytral visjon

Målet for studien er å se om det er teknisk mulig med fangst, transport og lagring av CO2 i Longyearbyen. Det har lenge vært en uttalt visjon å gjøre Longyearbyen til verdens første CO2-nøytrale samfunn. Denne visjonen starter med et nytt kullkraftverk med CO2-rensing. I tillegg skal biodiesel introduseres som drivstoff i reservestrømløsninger. Endelig ser man for seg at hydrogen framstilt fra kull skal brukes som drivstoff i transportsektoren på Svalbard.

Forskere tilknyttet Universitetsstudiene på Svalbard (UNIS) har over flere år undersøkt om sandsteinslagene som går under Longyearbyen er egnet som CO2-reservoar fra kullkraftverket.

Det var i mai i fjor at Gassnova fikk i oppdrag å se på hvor det er mulig med CO2-fangst, transport og lagring, utover Mongstad-anlegget. I Longyearbyen kan et nytt kullkraftverk bli et kinderegg som både redder regjeringens månelanding, setter Norge i en miljøteknologisk lederrolle og sikrer energiforsyning i Longyearbyen uten klimagassutslipp.

– Enklere

Kritikere av Mongstad-planene har pekt på at rensing av CO2 i avgassene både er enklere teknisk og mer klimaeffektivt enn rensing av avgassene fra gasskraftverk. Verdens kullkraftverk sto i fjor for 31,6 gigatonn CO2 i fjor. Ifølge IEA utgjør dette 45 prosent av alle energirelaterte CO2-utslipp.

Gasskraftverkene slipper ut bare halvparten så mye CO2 per watt som kullkraftverk. I verden utenfor Norge oppfattes nye gasskraftverk som et klimaframskritt fordi de gjerne erstatter kullkraft.

Det var etter at regjeringen la fram klimameldingen i vår, at Olje- og energidepartementet ga Gassnova i oppdrag å utrede CO2-rensing i Longyearbyen. Nå har Stortinget bestemt at Gassnova skal gå videre i Longyearbyen. (©NTB)

På forsiden nå


Har solgt boliger i Tromsø for 4,5 milliarder i 2014

...
Og sju av ti boliger går til prisantydning eller høyere.

Se dagens nyhetssending på Nordlys TV

NordlysTV ser du også på Canal Digital (kanal 15) og RiksTV (kanal 52)