Illustrasjonsfoto - Amfetamin. Foto: Arkiv

Politiet svært bekymret over økende metamfetamin-import

Det livsfarlige stoffet kommer ofte direkte til Tromsø fra Øst-Europa
Tord Olander Pedersen
Tord Olander Pedersen Profil E-post
Publisert 08.05.2012 kl 09:46 Oppdatert 08.05.2012 kl 09:46

Tips en venn på e-post:De siste årene har politiet registrert at stadig mer av amfetaminet i Nord-Norge kommer rett fra Øst-Europa til Tromsø, for deretter å bli videredistribuert til resten av Nord-Norge.

Overfor NRK forteller leder for narkotikaavsnittet ved Troms politidistrikt, Yngve Myrvoll, at man både opplever at stoffet har blitt lettere å få tak i, og at prisene tidvis har vært svært lave. Dette skyldes at partiene som kommer inn har vært store.

Kommer mer stoff

Tidligere kom mye av narkotikaen til Nord-Norge via Østlandet, men med denne nye endringen av innførselsmønster kommer det mer metamfetamin på det nordnorske markedet, heter det.

– Nå kommer det mer amfetamin og da særlig metamfetamin direkte hit. Dette er ofte urene produkter som kan være svært helseskadelige, sier Myrvoll til NRK.

Andelen av metaamfetamin har økt i beslagene til politiet fra 1,8 prosent i 2000 til 56,2 prosent i 2011. Amfetamin regnes som den nest mest utbredte narkotikagruppen i Norge.

Farligere enn vanlig amfetamin

Til NRK uttaler overlege ved Helse Nords rusklinikk Sigma Nord at metamfemtain gjerne er sterkere og farligere enn vanlig amfetamin.

– Sammenligner man de to i sin rene form, så har nok metamfetamin en noe sterkere sentralstimulerende effekt. Men det som er tilgjengelig for rusmisbrukere varierer gjerne både når det gjelder renhet og sammensetnin, sier han.