ÅPNING: Onsdag åpnet Globus Cafe i sine nye lokaler i Tromsø sentrum. Fra venstre Lene Simonsen, Jamal Rezai (Iran), Lakbira Darif (Marokko), Grete Rafaelsen, Ronak Osman Ali (Irak) og Mihret Mehare (Eritrea) Foto: Andrea Hegdahl Tiltnes

Serverer Tromsø hele verden

Kafé Globus åpnet i sentrum.
Andrea Hegdahl Tiltnes E-post
Publisert 19.05.2010 kl. 22:00 Oppdatert 19.05.2010 kl. 17:17

Tips en venn på e-post:


Mihret Mehare og Grethe Rafaelsen lager Injero, en rett fra Eritrea. Foto: Andrea Hegdahl Tiltnes
KAFFESEREMONI: Ilza Zegai fra Eritrea lager kaffe på tradisjonelt vis.
GLAD: Daglig leder ved Kafé Globus, Eva Anzjøn, Hassan Mutumba, og driftssjef i Tromsprodukt, Jørgen Bjørnsborg er glad for å være i sentrum.

– Jeg starter med ferske kaffebønner. Først skal de brennes, alle får lukte på bønnene mens de brennes. Så skal de males, og så koker jeg kaffe, forklarer Ilza Zegai.

Hun kommer fra Eritrea, og er deltaker på Kafé Globus. Onsdag åpnet de i nye lokaler i Storgata. I forbindelse med åpningen holdt Ilza en tradisjonell kaffeseremoni.

– Ville til sentrum

Kafé Globus har eksistert i to år på Kysten.

– Vi har opplevd stor etterspørsel etter maten. Vi har vært store på kakering, men i sentrum får vi en bedre mulighet til å møte folk, forteller driftssjef i Tromsprodukt, Jørgen Bjørnsborg.

Det er Tromsprodukt som driver Kafé Globus sammen med Tromsø kommune. Det er et integreringsprosjekt hvor innvandrere får språkopplæring, og hjelp til å forstå kulturforskjeller gjennom å jobbe. Gjennom Kafé Globus får de også hjelp til å komme ut i en annen jobb.

– Jeg synes det hjelper. Om man konsentrerer seg kan man lære mye norsk av å jobbe her, forteller Mihret Mehare fra Eritrea.

Hun synes det er fint at cafeen nå flytter inn til sentrum. – Det blir nok lettere å få folk til å komme hit, sier hun.

Varierende meny

Hvor lenge deltakerne er i prosjektet varierer fra person til person. De fleste er med fra tre til seks måneder, andre lenger. Utskiftningene av folk, gjør også at menyen vil forandres underveis.

– Vi har også fått bevilgning til å selge øl og vin, og har valgt ut vin etter menyen. Noen viner vil nok bli faste, mens andre vil variere med menyen, sier daglig leder av cafeen, Eva Anzjøn.

Kjøkkenet er helt nytt, og de har malt om i lokalene. I tillegg til selve cafeen, har de et rom som skal leies ut til møter eller selskaper.

– Vi har prøvd å få lokalene til å matche menyen. Det skal vises at det er en internasjonal plass, sier Anzjøn.

På forsiden nå