Nordpolen i drift

Daglig sjøisreduskjon på størrelse med Troms og Finnmark.

Publisert 09.09.2008 kl 08:32 Oppdatert 09.09.2008 kl 08:32

Tips en venn på e-post:Den dramatiske reduksjonen av sjøis i Polhavet de to siste årene skyldes ikke noe plutselig klimasjokk i nord: Årsaken er at enorme arealer med is har drevet sørover og bort fra Nordpolen.

- Vårt materiale viser at isen for en stor del ikke har smeltet i Polhavet, men drevet sørover til varmere farvann og smeltet der.

Det sier sjøisekspert og forsker ved Bjerknessenteret i Bergen, Lars H. Smedsrud til VG.

I fjor vakte det internasjonal oppsikt da sjøisen i Polhavet ble redusert med mer enn 40 prosent i forhold til et normalår og et isfritt område større enn Middelhavet ble avdekket.

I år skjer det igjen: Aldri har det vært registrert større reduksjon av sjøis enn i august i år - med en daglig reduksjon på hele 78 000 kvadratkilometer, et område større enn Finnmark og Troms til sammen, forteller Smedsrud.

Isutbredelsen ligger nå bare fem smeltedager bak rekordnivået fra i fjor, og enda kan det smelte i et par uker til.

Smedsruds rapport viser at økt innstrømming av varmt Golfstrøm-vann og drivhuseffekten har hatt en viss betydning. Men det store funnet er at selve sjøisen har beveget seg mye mer de siste årene enn før:

- Dette betyr at den reduksjonen i sjøisareal som vi nå ser, sannsynligvis er en nokså kortvarig variasjon, og at denne økte transporten av is vil avta - og normalisere seg, forteller han til VG.

På forsiden nå


...

Cominor må kjøre med tom buss for at Troms fylkestrafikk skal spare penger

Tenk deg en situasjon der bussen går dit du skal, men at den ikke stopper og tar deg på. Meningsløst sier du? Sånn blir det mer av i distriktene i Troms neste år.