Unike steinalderfunn

TROMSØ: I Tønsvik ved Tromsø jubler arkeologene over unike steinalderfunn, og beviser at området har vært bebodd i tusenvis av år.

Publisert 07.09.2006 kl 22:07 Oppdatert 07.09.2006 kl 22:07

Tips en venn på e-post:


...
UTGRAVING Arkeolog Kristin Os, fylkeskonservator Anne-Karine Sandmo og Gunnar Årnes i gravemaskinen avdekker nye, viktige kapitler i Tromsøs historie i Tønsvik. Foto: Marius Fiskum / Nordlys

– Råartig! Det er som å drive med gullgraving. Vi prøver å være beherska, men adrenalinet strømmer gjennom kroppen når vi finner noe, sier Kristin Os, arkeolog.

I en arbeidsbrakke i veikanten i Tønsvik, om lag 17 kilometer nord for Tromsø sentrum på fastlandssiden, finner hun fram små gjennomsiktige plastposer med knivblader og steinbiter som er rester etter våre forfedres produksjon av redskaper for tusenvis av år siden.

Steinsortene som er brukt er flint, kvarts, kvartsitt og skifer. Rødskifer finnes ikke naturlig i dette området, og beviser at steinaldermenneskene må ha hatt det med seg fra et annet sted.

Nye sider

– Det er helt nye sider av Tromsøs historie som nå avdekkes, sier Anne-Karine Sandmo, fylkeskonservator i Troms fylkeskommune.

Det er i forbindelse med byggingen av Storhavna i Tønsvik og den nye gang- og sykkelstien mellom Kroken og Tønsvik at det nå gjøres unike funn av steinalderbosettinger. Det er standard prosedyre før slike store utbygginger at fylkeskonservatoren går inn og undersøker forekomsten av eventuelle kulturminner.

– Vi vet at det er gjort mange steinalderfunn i dette området tidligere, og selv om vi startet først denne uka har vi allerede funnet mange spor av redskaper fra steinalderen, sier Sandmo til Nordlys.

Folkemøte

En pollenanalytiker var i området tidligere i uka, og tok med seg prøver fra 4,5 meters dybde i myra. Prøvene kan si mye om både klima og menneskelig aktivitet i området.

Når fylkeskommunens undersøkelser er ferdig, er det opp til Riksantikvaren og Tromsø Museum å foreta skikkelige utgravinger.

Arkeologene i Tønsvik skal i første omgang holde på i fem uker.

– Vi satser på å arrangere et folkemøte seinere slik at folk kan få se hva vi har funnet, sier Anne Karine Sandmo.

På forsiden nå


...

Nå må de rive topp-etasjen

Det startet med en drøm. Det ble et mareritt.

...

Badelandet blir 52 mill. dyrere enn planlagt

Men byrådslederen regner med økte tippemidler.

...

- Trykker du ok på dette kommer du til å spamme ned alle vennene dine

Datahjelper Jørund Heimholt ber deg styre unna denne meldingen og en spesiell applikasjon på Facebook.

...

Når øybeboerne er ferdige på jobb, må de vente opptil to timer på ferga

- Kan på ingen måte godta dette, sier ordfører.