MED HARKET PÅ SCENEN: Bandet Black Roses på scenen med Morten Harket på Rock mot Rus i 1993.

Her synger 11-åringen duett med Morten Harket

Rock mot Rus er rockestjernenes fødestue.
Andreas B. Høyer
Publisert 14.03.2013 kl. 23:00 Oppdatert 15.03.2013 kl. 12:08

Tips en venn på e-post:


Årets headlinere er

 • Black Debbath
 • Oslo Ess
 • Sirkus Eliassen
 • Admiral P feat. Nico D
 • Blood Command
 • A-Laget
 • Taliban Airways
 • Cazadores
 • The Hex
 • Feskekrok
 • Honeytraps
KOMMER TILBAKE: Sivert Høyem, Vidar Vang, Tungtvann, Violet Road, Taliban Airways og Moddi har alle det til felles at de har spilt på Rock mot Rus i sine ungdomsåra. Og samtlige har returnert til Andenes også i voksen alder, da med nye bandkonstellasjoner eller med nye artistnavn.
COMEBACK: I 2003 vant Thomas Breivik Johansen Rock mot Rus med bandet Graceland Deadhead. Ti år etter er han tilbake med The Hex.
NESTEN HELE TALIBAN AIRWAYS: Fra venstre: Tommy Larsen, Finn Harald Fodstad, Sindre Bakland, Erlend Larsen og Morten Rydland Høyning.

Bildet er fra Rock mot Rus i 1993 og viser den da 11 år gamle Tor Sigurd Jacobsen fra Bleik på Andøya.

Bandet Black Roses som besto av elever ved Bleik barneskole spilte sin debutkonsert, og ingen ringere enn Morten Harket fra A-ha entret scenen for å synge duett på Knocking on Heavens door.

Dette er bare en av mange historiske episoder fra rockstjernenes fødestue, Rock mot Rus-festivalen som arrangeres for 31. gang 22. og 23. mars.

Hvor Madrugada møttes

For ti år siden gikk bandet The Hex helt til topps i Rock mot Rus. Som så mange andre band vender de tilbake til festivalen i voksen alder.

Det er festivalen der Sivert Høyem og Robert Burås fra Madrugada spilte sine første store konserter og der Tungtvann-duoen Joddski og Poppa-Lars møttes for første gang.

Der Vidar Vang fikk stå foran to tusen mennesker å spille rock – totalt uvitende om at han seinere ble å foretrekke kassegitar og munnspill og der Moddi har spilt hele åtte ganger fordi han rett og slett ikke klarer å holde seg unna.

Se video av bandet Creased Emotion med Vidar Vang og Robert Burås. Saken fortsetter under videoen.

Rock mot Rus er blitt festivalen der de nordnorske musikktalentene får sitt første møte med et stort publikum. Og som regel kommer de tilbake.

Kommer tilbake

Akkurat som Narvik-guttene i bandet The Hex gjør i år. For ti år siden vant to av bandets medlemmer hele rockemønstringen på Andenes med bandet Graceland Deadhead. Nå er de endelig tilbake.

- Den seieren betydde masse for oss, det er det ingen tvil om. Ikke minst, husker jeg det som et utrolig artig år, sier Thomas Breivik Johansen, som sammen med Rune Røstby utgjør Hex-medlemmene som tidligere spilte i Graceland Deadhead.

- Jeg husker at vi egentlig ikke skulle være med det året. Vi hadde vært med flere år tidligere, men det året skulle vi egentlig ikke delta fordi vi nettopp hadde vært å spilt inn en EP på Andenes. Men så dro vi likevel.

- Jeg husker ikke så mye av selve den konserten, men det var på Rock mot Rus man fikk smaken av å stå på en større og profesjonell scene. Det er da man virkelig får kjenne på om det er musikk man vil holde på med, sier Johansen, som forteller at det ikke var noen tvil da det The Hex ble spurt om å spille på festivalen.

- Da var det bare å rydde bort alt annet i kalenderen.

Tvunget til å lage musikk

Gutta i The Hex føyer seg inn i en lang rekke artister som returnere til Andenes-festivalen etter å ha spilt der i sine ungdomsår.

Tungtvann, Vidar Vang, Madrugada, Sivert Høyem, Violet Road, Moddi, Taliban Airways og David Pedersen, bedre kjent som Idol-David og Andenes’ store sønn, er bare noen av de mange artistene som har returnert til Andøyas nordlige perle.

Kjetil Holmstad-Solberg, vokalist i Violet Road, er født og oppvokst på Andenes og har selvfølgelig spilt på Rock mot Rus mange ganger. Han er også blant de få som har vunnet rockemønstringen to år på rad. Først i 1994 med bandet Tribute, så i 1995 med Afghan Morning – et år Holmstad-Solberg og hans bandkolleger for øvrig delte prisen med Distortion fra Tromsø, et band som senere ble til Englebarn.

- Det mest geniale den gangen, var at man ble tvunget til å lage en låt i året. For mitt vedkommende var det sånn jeg skrev min første låt, sier Holmstad-Solberg om snart 20 år gamle minner.

- Den første gangen jeg sto på den scenen holdt jeg på å pisse meg ut. Fra andre gangen jeg sto på den scenen har jeg elsket det, sier vokalist og låtskriveren.

Sirkus Eliassen er kanskje det største navnet på årets Rock mot Rus.

- Jeg husker at band i Bodø reiste ut av byen på Rock mot Rus. Det var de tøffeste og kuleste bandene, sier Magnus Eliassen.

- I dag er det helt fantastisk å se hvor bra et rusfritt arrangement kan være.

Les mer om:  Kultur 

På forsiden nå